Veckans filmtips: The Big Short

6 december, 2016

Kan man göra en intressant film som handlar om finanskrisen som ägde rum i början av 2000-talet? Tydligen kan man det, i alla fall om man har tillgång till, och rättigheter att använda, Michael Lewis bok Värstingar på Wall Street: Rapport från en Domedagsmaskin samt en rollista som omfattar Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei och Melissa Leo.

I mitten av 2000-talets första decennium upptäcker fondförvaltaren dr. Michael Burry att den amerikanska bostadsmarknaden är på väg mot en kollaps, något som förnekas av banker och andra experter. Burry ser ett gyllene tillfälle och satsar mot bankerna. Han uppfinner helt enkelt ett sätt att sätta pengar på att det kommer gå åt helvete med den amerikanska ekonomin. Ryktet sprider sig och snart börjar även andra finansvalpar göra likadant. Det är ett högt spel som spelas men med facit på hand vet vi att Burry hade rätt och att mångas olycka blev fåtalets stora lycka, eller som man säger “den enes nöd är den andres bröd. I det här fallet motsvaras “nöden” i ordspråket av miljontals människors jobb och hem och “brödet” är de många miljarder dollar som hamnade i (mestadels) cyniska och opportunistiska människors fickor.

The Big Short är både välspelad och välregisserad, och mycket teknisk. Jag ska ärligt säga att i många av filmens scener begrep jag inte ens hälften av vad de snackade om. Det används mängder av facktermer, uttryck och begrepp som jag inte känner till. Många av dessa förklaras på olika underfundiga sätt i filmen. Det är inte ovanligt att d.s.k. fjärde väggen bryts när något måste förklaras. Att bryta den fjärde väggen innebär att en skådespelare vänder sig direkt mot kameran, ser publiken i ögonen och talar direkt till oss. Jag tycker oftast att det är störande när den fjärde väggen bryts men i den här filmen fyller det en viktig funktion. Begreppen och termerna är dock så många att jag snart blandar ihop dem igen. Kanske var jag helt enkelt för trött när jag såg filmen.

Det var inte lätt för regissören Adam Key att få tillåtelse att göra The Big Short. Hur pitchar man en film som handlar om en finanskris så att produktionsbolagets chefer pinkar i byxan av av upphetsning? Det gör man inte. I stället tvingades Key gå med på att göra en andra Ancorman-film med Will Ferrell för att få tillåtelse att göra The Big Short. Den blygsamma budget han fick att jobba med krävde att skådespelarna i filmen gick med på att jobba väsentligt billigare än de var vana att göra, vilket de också gärna gjorde. Varken regissören Key eller skådespelarna i den drevs av penninghunger. Att ur bristen på pengar föda en film som handlar om pengar, sjukt mycket pengar, är något av ödets ironi. Och det var inte många som trodde på att filmen skulle bli en sådan framgång.

The Big Short skildrar ett genomruttet och sjukt korrupt system där banker ger s.k. subprime-lån, d.v.s. säkerhetslösa lån till hög ränta, till nästan obemedlade människor som vill köpa bostad. Tanken är att fastigheternas värdeökning ska täcka lånen, och att värdeökningen ska göra det möjligt för folk att låna ännu mer. Systemet fungerar så länge fastighetspriserna fortsätter stiga men när det börjar falla kan vanliga människor inte längre betala sina lån, bankerna beslagtar då husen, men de är inte längre värda tillräckligt mycket för att täcka de ursprungliga lånen. Konsekvensen blir att människor blir hemlösa och bankerna gör miljardförluster. Att lite, eller inget, har hänt med det här systemet sedan kraschen 2008 är oerhört skrämmande. Vetskapen om att de obligationspaket, s.k. CDO:er, som urholkade det ursprungliga systemet, fortfarande säljs, fast under ett annat namn kan ge mig mardrömmar. Kom ihåg att krisen i USA även påverkade resten av världen, inte minst Island. Samma sak skulle faktiskt kunna hända igen.

The Big Short kan vid första anblicken verka som en tråkig film, men skenet bedrar. Faktum är att den är både intressant och spännande, välspelad och välregisserad. Om du inte redan har sett den tycker jag att du ska göra det. The Big Short finns på Netflix men kan även köpas där filmer säljs. Om man vågar kan man beställa den från DCON.com för 99 spänn + frakt. Jag skulle hellre använda pengarna till att betala för Netflix en månad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

A-Team Podcast © 2016